Ankara’nın en köklü iki spor kulübü olan Ankaragücü ile Gençlerbirliği, aynı zamanda şehrin ortak kültürünü de oluşturan iki parça olarak biliniyor. Spora yaptıkları hizmetle, kültürleri ve köklü tarihleriyle öne çıkan iki kulüp, TFF 1.Lig’in 23’üncü haftasında karşı karşıya gelecek. Bununla birlikte iki kulübün ortak olarak kullandığı pek çok şey var.

Ebedi Ortaklık
Birinin 100 yılı aşkın diğerinin ise 100 yıla yakın tarihe sahip olduğu Ankaragücü ve Gençlerbirliği, bu bir asırlık süreçte birbirlerine pek çok destekte ve katkıda bulunmaktan hiç vazgeçmediler.
Başkent’in en büyük iki futbol değerinin ortak olduğu noktalardan birisi de her iki kulüpte forma giyen oyunculardı. Tam 42 yerli oyuncu hem Gençlerbirliği hem de Ankaragücü forması giydi. Serdar Özkan, Erdem Özgenç, Fatih Akyel, Serkan Balcı, Baki Mercimek gibi oyuncular bu 42 oyunculuk listenin içerisinde en çok öne çıkanlardı.
Aynı zamanda 7 yabancı futbolcu da hem Gençlerbirliği hem de Ankaragücü forması giydi. Ante Kulusic, Johannes Hopf, Mustafa El Kabir, Nijtap Geremi gibi oyuncuların hepsi önce Gençlerbirliği formasını terlettikten sonra Ankaragücü’ne transfer oldu ve iki kulübün ortak kültürüne katkı sağladılar.
Türk futbolunun efsane teknik direktörlerinden Gündüz Tekin Onay, Yılmaz Vural, Ersun Yanal’ın da içinde yer aldığı 17 farklı teknik adam hem Ankaragücü’nü hem de Gençlerbirliği’ni çalıştırdı. Başkentin ezeli rakipleri bu hocaların birikimlerinden farklı dönemlerde faydalandı.

Ortak Statlar
Oyunculardan teknik direktörlere kadar uzanan bu listenin dışında Ankaragücü ile Gençlerbirliği’ni ortak eden bir diğer etmen de kullandıkları stattı.
Uzun bir süre Ankara 19 Mayıs Stadyumu’nu birlikte kullanan Ankaragücü ve Gençlerbirliği, efsane stadyum yıkıldıktan sonra Eryaman Stadyumu’nu birlikte kullanmaya başladılar. Tarihleri boyunca her zaman Ankara’yı olabilecek en iyi şekilde temsil etmeye çalışan iki Başkent kulübü, şimdilerde TFF 1.Lig’de yer alıyorlar.
Büyük tarihlerinin içerisinde sadece 2 kere en üst seviyenin dışında karşı karşıya gelen Ankaragücü ve Gençlerbirliği, bu üzücü seriye 6 Şubat günü bir maç daha ekleyecek. En son 1980/81 senesinde en üst seviyede olmayan bir organizasyonda karşı karşıya gelen iki takım, geçtiğimiz sezon Süper Lig’e birlikte veda etmişlerdi.
Ankaragücü adına artık şampiyonluk hedefi daha da belirginleşmeye başlarken, Gençlerbirliği adına bu sezon Süper Lig’e yükselebilme ihtimalinden bahsetmek pek kolay değil. Ancak her iki kulübün de birbirlerine olan destekleri hiçbir zaman sona ermeyecek.
Futbolseverlerin İtalya’nın iki dev kulübü olan Inter ve Milan’dan aşina oldukları ortak stat, ortak oyuncular ve teknik adamlar öyküsü Türkiye’de bu 2 kulüp tarafından yazılıyor. Milano’nun iki temsilcisinin bu ortak kültürüne verilen değerin Ankara’nın iki temsilcisine verilenden çok daha fazla olduğunu düşünürsek belki bu alanda yapılacak çalışmalar her iki takımımızın da marka değerini arttırabilir.